Iluminat stradal: Supra-iluminarea trecerilor de pietoni nesemaforizate din Cluj-Napoca

În perioada 2018 – 2020, NEON Lighting a contribuit la realizarea mai multor proiecte de supra-iluminare a trecerilor de pietoni nesemaforizate din Cluj-Napoca. Echipa de proiectare și implementare a sistemelor de iluminat stradal inteligent din cadrul companiei noastre, felicită administrația municipiului Cluj-Napoca pentru această inițiativă realizată cu ajutorul Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Lucrările fac parte dintr-un proiect amplu al municipiului Cluj-Napoca prin care vor fi supra-iluminate un număr de 113 treceri de pietoni nesemaforizate. Inițiativa a fost depusă și votată de clujeni prin intermediul platformei de bugetare participativă denumită sugestiv: www.bugetareparticipativa.ro.

Detalii tehnice ale proiectului

Proiectul de supra-iluminare a trecerilor de pietoni este în concordanță cu obiectivul de aliniere la standardele europene a confortului și siguranței urbane. Conform detaliilor de proiect, pentru creşterea gradului de siguranţă, trecerile de pietoni se dotează cu sisteme de iluminat inteligente, echipate cu surse LED și controlabile de la distanță. Pe fiecare parte a trecerilor de pietoni şi pentru fiecare sens de circulaţie, se montează câte un stâlp echipat cu aparat de iluminat cu distribuţia asimetrică a fluxului luminos. Aceştia se amplasează înaintea trecerii de pietoni din direcţia de deplasare a traficului iar fluxul luminos se direcționează spre pietonii aflaţi pe trecere, creându-se astfel un contrast pozitiv între pietoni și fundal. Fiecare stâlp de iluminat este echipat cu senzori de prezență astfel încât în momentul în care pietonii intră în zona de detecție fluxul luminos va crește la nivelul maxim. La o anumită perioadă (reglabilă din soft) de la momentul în care senzorul nu mai detectează mișcare în aria configurată, fluxul luminos se reduce pentru a se economisi energia electrică. Senzorii permit detecția pietonilor, bicicliștilor și a mașinilor (a tuturor participanților la trafic) și pot fi configurați de la distanță prin intermediul softului.

Avantajele supra-iluminatului trecerilor de pietoni

  • scaderea numarului de accidente cu victime, pe trecerea de pietoni monitorizata.
  • cresterea gradului de siguranta a pietonilor din zona.
  • cresterea zonei de contact vizual direct si periferic al soferilor ce trebuie sa acorde prioritate pietonilor.
  • eficacitate energetica crescuta.
  • raport avantajos beneficii/suma investita pentru municipalitate

Pentru a afla mai multe detalii și a solicita oferta concretă pentru soluții de iluminat stradal inteligent, vă invităm să luați legătura direct cu proiectanții și inginerii NEON Group din Cluj-Napoca.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *